AB Komisyonu, Türkiye Ile Gümrük Birliği’nin Güncellenmesini Teklif Ediyor

EKONOMİ 22.12.2016 - 14:40, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:50
 

AB Komisyonu, Türkiye Ile Gümrük Birliği’nin Güncellenmesini Teklif Ediyor

denizli haber / denizli 20 haber / AB Komisyonu, Türkiye Ile Gümrük Birliği’nin Güncellenmesini Teklif Ediyor

Avrupa Birliği Komisyonu, mevcut 20 yıllık AB-Türkiye Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi amacıyla Türkiye ile müzakerelere başlamak üzere Konsey'den yetki istedi.     AB-Türkiye ticaret ilişkilerinin güncellenmesi, 29 Kasım 2015 tarihli AB- Türkiye Zirvesinde ve 18 Mart 2016 tarihli AB- Türkiye Bildirisinde belirlenen müşterek menfaatleri ilgilendiren başlıca alanlarda ilişkilerin derinleştirilmesi yönünde, AB ve Türkiye'nin sarf ettiği çabaların önemli bir kısmını teşkil ediyor. Komisyon bu teklifle taahhütlerini yerine getirmeye devam ediyor.   Gümrük Birliği'nin mevcut AB-Türkiye ticaret ilişkilerini yansıtacak şekilde güncellenmesi, her iki tarafa da ciddi ekonomik yararlar sağlayacaktır.   Ekonomik ortamın evrilmesi ve AB ile Türkiye arasındaki ticaretin ciddi anlamda büyümesiyle birlikte 1996 yılında uygulanmaya başlanan Gümrük Birliği, modern dünya ticari entegrasyonunun beraberinde getirdiği sınamalar karşısında her geçen gün daha az donanımlı bir hale gelmektedir. Geride bıraktığımız Nisan ayında düzenlenen ilk AB-Türkiye Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalogu, Gümrük Birliği’nin modernizasyonunun taşıdığı potansiyeli vurgulamıştır. Gümrük Birliği’nin modernizasyonu ve kapsamının genişletilmesi, tarım-gıda ve hizmet sektörlerindeki AB şirketleri ile kamu alımları piyasası için yeni fırsatların da önünü açabilir. Demokrasi ve temel haklara saygı, anlaşmanın vazgeçilmez bir unsuru olacaktır.   Malların ticareti söz konusu olduğunda Türkiye, AB'nin en büyük beşinci ortağı konumundadır. Bu alanda ikili ticaretin değeri, 1996'dan bu yana dört kattan fazla artmış olup şu an itibariyle yıllık bazda 140 milyar Avroya ulaşmıştır. AB, 17 milyar Avroluk artı değerdedir. Türkiye için tüm ticaretinin %41'ini temsil eden AB, en önemli ticari ortağıdır. Bununla birlikte, Türkiye'ye gelen Doğrudan Yabancı Yatırımın üçte ikisinin menşei de Avrupa Birliği’dir.  
denizli haber / denizli 20 haber / AB Komisyonu, Türkiye Ile Gümrük Birliği’nin Güncellenmesini Teklif Ediyor

Avrupa Birliği Komisyonu, mevcut 20 yıllık AB-Türkiye Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi amacıyla Türkiye ile müzakerelere başlamak üzere Konsey'den yetki istedi.  

 

AB-Türkiye ticaret ilişkilerinin güncellenmesi, 29 Kasım 2015 tarihli AB- Türkiye Zirvesinde ve 18 Mart 2016 tarihli AB- Türkiye Bildirisinde belirlenen müşterek menfaatleri ilgilendiren başlıca alanlarda ilişkilerin derinleştirilmesi yönünde, AB ve Türkiye'nin sarf ettiği çabaların önemli bir kısmını teşkil ediyor. Komisyon bu teklifle taahhütlerini yerine getirmeye devam ediyor.

 

Gümrük Birliği'nin mevcut AB-Türkiye ticaret ilişkilerini yansıtacak şekilde güncellenmesi, her iki tarafa da ciddi ekonomik yararlar sağlayacaktır.

 

Ekonomik ortamın evrilmesi ve AB ile Türkiye arasındaki ticaretin ciddi anlamda büyümesiyle birlikte 1996 yılında uygulanmaya başlanan Gümrük Birliği, modern dünya ticari entegrasyonunun beraberinde getirdiği sınamalar karşısında her geçen gün daha az donanımlı bir hale gelmektedir. Geride bıraktığımız Nisan ayında düzenlenen ilk AB-Türkiye Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalogu, Gümrük Birliği’nin modernizasyonunun taşıdığı potansiyeli vurgulamıştır. Gümrük Birliği’nin modernizasyonu ve kapsamının genişletilmesi, tarım-gıda ve hizmet sektörlerindeki AB şirketleri ile kamu alımları piyasası için yeni fırsatların da önünü açabilir. Demokrasi ve temel haklara saygı, anlaşmanın vazgeçilmez bir unsuru olacaktır.

 

Malların ticareti söz konusu olduğunda Türkiye, AB'nin en büyük beşinci ortağı konumundadır. Bu alanda ikili ticaretin değeri, 1996'dan bu yana dört kattan fazla artmış olup şu an itibariyle yıllık bazda 140 milyar Avroya ulaşmıştır. AB, 17 milyar Avroluk artı değerdedir. Türkiye için tüm ticaretinin %41'ini temsil eden AB, en önemli ticari ortağıdır. Bununla birlikte, Türkiye'ye gelen Doğrudan Yabancı Yatırımın üçte ikisinin menşei de Avrupa Birliği’dir.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.