Ak Parti Denizli Milletvekili Cahit Özkan:“Ab, kendi sorunlarını sürekli başka ülkelerde mi arayacak?”

SİYASET 08.06.2017 - 14:51, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:50
 

Ak Parti Denizli Milletvekili Cahit Özkan:“Ab, kendi sorunlarını sürekli başka ülkelerde mi arayacak?”

Komisyonun üyesi ve AK Parti MKYK Üyesi Denizli Milletvekili Cahit Özkan, birliğin yapısını değerlendirdi ve dikkat çeken bir soru sordu.

Komisyonun üyesi ve AK Parti MKYK Üyesi Denizli Milletvekili Cahit Özkan, birliğin yapısını değerlendirdi ve dikkat çeken bir soru sordu.   Meclis Avrupa Birliği Uyum Komisyonu, AB meselesini konuştu… Toplantıda dikkat çeken konular ele alındı.  Avrupa Birliği’nin dünyada eşi benzerine rastlanmamış bir birlik olduğunu, elindeki silahlı güçlerden ziyade Avrupa kültürünün oluşturmuş olduğu değerler çerçevesinde ekonomik bir ortaklık olduğunu belirten Denizli Milletvekili Özkan, birliğin sadece Avrupa kıtası ile değil, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya kadar genişleme politikaları izlediğini de hatırlattı. 2000’li yıllara kadar Avrupa Birliği’nin genişleme konusunda çok önemli ve değerli adımlar attığını belirten Özkan, özellikle bu dönemden itibaren ortaya çıkan liderlik sorununun Avrupa’yı bu kimliğinden uzaklaştırdığını söyledi. Yaşanan sorunların, Avrupa’da güvenlik sorununu, özgürlük, barış ve geliştirdikleri değerlerle çelişme sorunlarını beraberinde getirdiğini belirten AB Uyum Komisyonu üyesi Cahit Özkan, şunu sordu; “Acaba Avrupa Birliği üyesi ülkelerinin, bu genişlemeyle ilgili yaşadıkları sorunları esaslı surette değerlendirip bunlarla ilgili Avrupa’nın da var oluş sebebine uygun, amacına uygun yeni bir projeksiyonla değerlendirip hatalarından dönme olasılıkları var mı, yoksa bütün yaşanan sorunları Türkiye gibi başka ülkelerin üzerine atmak suretiyle işin içinden çıkılacağını hâlâ düşünüyorlar mı?” Komisyondan Özkan’a yanıt Denizli Milletvekili Özkan’ın bu sorusun ve tespitin çok doğru olduğunu belirten Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşar Vekili Selim Yenel, Avrupa Birliği’nde krizin, Euro kriziyle başladığını arkasından göç, genişleme gibi sorunların büyüyerek devam ettiğini vurguladı. Yenel, bütün bu sorunların başarıları sorgulanır hâle getirdiğini ve bu yüzden şuan yaşanan sıkıntıların ortaya çıktığını söyledi. Türkiye’siz bir Avrupa Birliği, Avrupa Birliği’siz bir Türkiye'nin olamayacağı belirten Yenel, “Ancak birlikte güçlenebileceğimizi vurgulamaya çalışıyoruz.” dedi. Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Kemal Bozay da, Cahit Özkan’ın AB’nin ana sorununa işaret ettiğini belirterek, Türkiye’nin bölgedeki gücü ve konumunun önemine vurgu yaptı. ‘Türkiye’yi biz alırsak bu konularda birlikte mi çalışırız, nasıl olur?’ bunları düşünüyorlar” diyen Bozay, “Avrupa’nın Avrupa içinde kurduğu bütün ulaşım hatları Türkiye’ye gidiyor. Bugün İngiltere’den Çin’e kadar İpekyolu’nu düşünüyoruz. Bütün bunlar hesaplanarak yapılıyor ve biz de bütün siyasetimizi, stratejimizi gücümüze, potansiyelimize güvenerek yürütüyoruz; Avrupa da bunun farkında…” ifadelerini kullandı. 
Komisyonun üyesi ve AK Parti MKYK Üyesi Denizli Milletvekili Cahit Özkan, birliğin yapısını değerlendirdi ve dikkat çeken bir soru sordu.

Komisyonun üyesi ve AK Parti MKYK Üyesi Denizli Milletvekili Cahit Özkan, birliğin yapısını değerlendirdi ve dikkat çeken bir soru sordu.

 

Meclis Avrupa Birliği Uyum Komisyonu, AB meselesini konuştu… Toplantıda dikkat çeken konular ele alındı. 

Avrupa Birliği’nin dünyada eşi benzerine rastlanmamış bir birlik olduğunu, elindeki silahlı güçlerden ziyade Avrupa kültürünün oluşturmuş olduğu değerler çerçevesinde ekonomik bir ortaklık olduğunu belirten Denizli Milletvekili Özkan, birliğin sadece Avrupa kıtası ile değil, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya kadar genişleme politikaları izlediğini de hatırlattı.

2000’li yıllara kadar Avrupa Birliği’nin genişleme konusunda çok önemli ve değerli adımlar attığını belirten Özkan, özellikle bu dönemden itibaren ortaya çıkan liderlik sorununun Avrupa’yı bu kimliğinden uzaklaştırdığını söyledi.

Yaşanan sorunların, Avrupa’da güvenlik sorununu, özgürlük, barış ve geliştirdikleri değerlerle çelişme sorunlarını beraberinde getirdiğini belirten AB Uyum Komisyonu üyesi Cahit Özkan, şunu sordu;

“Acaba Avrupa Birliği üyesi ülkelerinin, bu genişlemeyle ilgili yaşadıkları sorunları esaslı surette değerlendirip bunlarla ilgili Avrupa’nın da var oluş sebebine uygun, amacına uygun yeni bir projeksiyonla değerlendirip hatalarından dönme olasılıkları var mı, yoksa bütün yaşanan sorunları Türkiye gibi başka ülkelerin üzerine atmak suretiyle işin içinden çıkılacağını hâlâ düşünüyorlar mı?”

Komisyondan Özkan’a yanıt

Denizli Milletvekili Özkan’ın bu sorusun ve tespitin çok doğru olduğunu belirten Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşar Vekili Selim Yenel, Avrupa Birliği’nde krizin, Euro kriziyle başladığını arkasından göç, genişleme gibi sorunların büyüyerek devam ettiğini vurguladı. Yenel, bütün bu sorunların başarıları sorgulanır hâle getirdiğini ve bu yüzden şuan yaşanan sıkıntıların ortaya çıktığını söyledi.

Türkiye’siz bir Avrupa Birliği, Avrupa Birliği’siz bir Türkiye'nin olamayacağı belirten Yenel, “Ancak birlikte güçlenebileceğimizi vurgulamaya çalışıyoruz.” dedi.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Kemal Bozay da, Cahit Özkan’ın AB’nin ana sorununa işaret ettiğini belirterek, Türkiye’nin bölgedeki gücü ve konumunun önemine vurgu yaptı. ‘Türkiye’yi biz alırsak bu konularda birlikte mi çalışırız, nasıl olur?’ bunları düşünüyorlar” diyen Bozay, “Avrupa’nın Avrupa içinde kurduğu bütün ulaşım hatları Türkiye’ye gidiyor. Bugün İngiltere’den Çin’e kadar İpekyolu’nu düşünüyoruz. Bütün bunlar hesaplanarak yapılıyor ve biz de bütün siyasetimizi, stratejimizi gücümüze, potansiyelimize güvenerek yürütüyoruz; Avrupa da bunun farkında…” ifadelerini kullandı. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.