Regaip Kandili nedir? Regaip Kandili gecesi önemi, anlamı ve fazileti nedir?

GÜNDEM 18.02.2021 - 10:33, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:57
 

Regaip Kandili nedir? Regaip Kandili gecesi önemi, anlamı ve fazileti nedir?

Regaip, kelime olarak “bol sevap ve mükâfat, faziletli amel” anlamlarını taşır. Regaip Kandili ise üç aylardan birincisi olan Recep ayının ilk Cuma gecesi idrak edilir. Bu özel gecenin gelişi ile birlikte ise Regaip Kandili nedir, ne demek sorusuna cevap aranarak, Regaip Kandili önemi ve anlamı araştırılır. Regaip Kandili’nin nedir ve önemi ile ilgili hadis kaynaklarında çeşitli bilgiler yer almaktadır. İşte Regaip Kandili'nin anlamı ve önemi hakkında tüm ayrıntılar...   Recep ayının ilk Cuma gecesi idrak edilecek olan Regaip Kandili, yine aynı coşku ve sevinç ile karşılanacak. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı dini günler takvimine göre, Regaip Kandili 18 Şubat Perşembe'yi Cuma gününe bağlayan gece kutlanacak. Dolayısıyla, Regaip Kandili nedir sorusu da en çok merak edilen konulardan birisi oldu. Regaip Kandili önemi ve anlamı ile ilgili araştırmalar yapılırken, Regaip Kandili nedir sorusuna cevap olarak önemli bilgiler bulunmaktadır.   REGAİP KANDİLİ NEDİR?   Regaip Kandili, Recep ayının ilk Cuma gecesi idrak edilen özel bir gecedir. Üç aylar içerisinde kutlanan Regaip Kandili'nde çeşitli ibadetler yapılarak, bugün en verimli şekilde değerlendirilmeye çalışılır.   REGAİP KANDİLİ ÖNEMİ VE ANLAMI   Regaip Kandili'nin önemi ve anlamı ile ilgili kaynaklarda çeşitli bilgiler yer almaktadır.   Regâib gecelerinde dua etmek, tevbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi kutsal kabul ederek çeşitli ibâdetlerle geçirmek, genel olarak alimler arasında kabul görmüştür. Regaibin diğer kandillerden farklı oluşu hem Recep ayında bulunması hem de Cuma gecesi oluşudur. Ayrıca Recep ayının hususiyetlerinden birisi de Regaib Kandili ve Mirac Kandili olarak bilinen iki kandilin bu ayda bulunmasındandır. Bu günler ve geceler, kendimizi denetleme ve değerlendirme bakımından önemlidir. Regâib kelimesi Kur'an'da "Regaib" şeklinde geçmemektedir. Ancak "reğabe"den türemiş olan çeşitli kelimeler, Kur'ân'da sekiz yerde geçmekte ve "reğabe"nin ifâde ettiği mana için kullanılmaktadır. Terim olarak Regâib, Türkçe'de kandil dediğimiz mübârek gecelerden biridir.   REGAİP KANDİLİ'NDE NE YAPILMALI? Kur'an- Kerim okunmalı veya dinlenmeli, Peygamber Efendimize Salat-u Selamlar getirilmeli, Kaza ve nafile namazları kılınmalı, Tefekkürde bulunulmalı, Geçmişin muhasebesi yapılmalı   REGAİP KANDİLİ ZİKİR VE TESPİH   Furkan Suresi 8. Ayetinde 'Ölümsüz ve daima diri olan Allah'a güvenip dayan. Onu hamd ile teşbih et' Ayet-i Kerime'de de buyurduğu gibi Allah'ın bolca zikredilmesi çok sevaptır. Gece gündüz Allah'a anarak geçirmek hem nefsin terbiye edilmesi hem de daha çok Allah'a yönelmek açısından kıymetli bir ibadettir. Kelime-i Tevhid 'la ilahe illallah', Elhamdülillah, Sübhanallah, zikirleri Regaip gecesi bol bol okunmalıdır. Ne kadar çok okunursa o kadar çok sevap kazanılır.

Regaip, kelime olarak “bol sevap ve mükâfat, faziletli amel” anlamlarını taşır. Regaip Kandili ise üç aylardan birincisi olan Recep ayının ilk Cuma gecesi idrak edilir. Bu özel gecenin gelişi ile birlikte ise Regaip Kandili nedir, ne demek sorusuna cevap aranarak, Regaip Kandili önemi ve anlamı araştırılır. Regaip Kandili’nin nedir ve önemi ile ilgili hadis kaynaklarında çeşitli bilgiler yer almaktadır. İşte Regaip Kandili'nin anlamı ve önemi hakkında tüm ayrıntılar...

 

Recep ayının ilk Cuma gecesi idrak edilecek olan Regaip Kandili, yine aynı coşku ve sevinç ile karşılanacak. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı dini günler takvimine göre, Regaip Kandili 18 Şubat Perşembe'yi Cuma gününe bağlayan gece kutlanacak. Dolayısıyla, Regaip Kandili nedir sorusu da en çok merak edilen konulardan birisi oldu. Regaip Kandili önemi ve anlamı ile ilgili araştırmalar yapılırken, Regaip Kandili nedir sorusuna cevap olarak önemli bilgiler bulunmaktadır.

 

REGAİP KANDİLİ NEDİR?

 

Regaip Kandili, Recep ayının ilk Cuma gecesi idrak edilen özel bir gecedir. Üç aylar içerisinde kutlanan Regaip Kandili'nde çeşitli ibadetler yapılarak, bugün en verimli şekilde değerlendirilmeye çalışılır.

 

REGAİP KANDİLİ ÖNEMİ VE ANLAMI

 

Regaip Kandili'nin önemi ve anlamı ile ilgili kaynaklarda çeşitli bilgiler yer almaktadır.

 

Regâib gecelerinde dua etmek, tevbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi kutsal kabul ederek çeşitli ibâdetlerle geçirmek, genel olarak alimler arasında kabul görmüştür. Regaibin diğer kandillerden farklı oluşu hem Recep ayında bulunması hem de Cuma gecesi oluşudur. Ayrıca Recep ayının hususiyetlerinden birisi de Regaib Kandili ve Mirac Kandili olarak bilinen iki kandilin bu ayda bulunmasındandır. Bu günler ve geceler, kendimizi denetleme ve değerlendirme bakımından önemlidir. Regâib kelimesi Kur'an'da "Regaib" şeklinde geçmemektedir. Ancak "reğabe"den türemiş olan çeşitli kelimeler, Kur'ân'da sekiz yerde geçmekte ve "reğabe"nin ifâde ettiği mana için kullanılmaktadır. Terim olarak Regâib, Türkçe'de kandil dediğimiz mübârek gecelerden biridir.

 

REGAİP KANDİLİ'NDE NE YAPILMALI?



Kur'an- Kerim okunmalı veya dinlenmeli,
Peygamber Efendimize Salat-u Selamlar getirilmeli,
Kaza ve nafile namazları kılınmalı,
Tefekkürde bulunulmalı,
Geçmişin muhasebesi yapılmalı

 

REGAİP KANDİLİ ZİKİR VE TESPİH

 

Furkan Suresi 8. Ayetinde 'Ölümsüz ve daima diri olan Allah'a güvenip dayan. Onu hamd ile teşbih et' Ayet-i Kerime'de de buyurduğu gibi Allah'ın bolca zikredilmesi çok sevaptır. Gece gündüz Allah'a anarak geçirmek hem nefsin terbiye edilmesi hem de daha çok Allah'a yönelmek açısından kıymetli bir ibadettir. Kelime-i Tevhid 'la ilahe illallah', Elhamdülillah, Sübhanallah, zikirleri Regaip gecesi bol bol okunmalıdır. Ne kadar çok okunursa o kadar çok sevap kazanılır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.