Solumun Yolu Hastalıklarına Dikkat Edelim

SAĞLIK 24.10.2017 - 15:54, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:50
 

Solumun Yolu Hastalıklarına Dikkat Edelim

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Rabia Efe Çilibaş, mevsim geçişi olan şu günlerde ısı değişimi sonucu ortaya çıkan üst solunum yolu hastalıklarına dikkati çekerek bu hastalıklardan korunmanın önemli olduğunu söyledi ve uyarılarda bulundu.   Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Rabia Efe Çilibaş, üst solunum yolu enfeksiyonlarının mevsim geçişlerinin yaşandığı sonbahar kış aylarında daha çok görüldüğünü ve en çok kalabalık ortamlarda bulaşıcılığının olduğunu ifade etti. Çilibaş: “Üst solunum yolu enfeksiyonu; üst solunum yolunu tutan sıklıkla viral kökenli hastalıklara denir.  Sonbahar ve kış aylarında daha sık görülen bulaşıcı hastalıklardır. Ofis ortamı, alışveriş merkezi gibi kalabalık yaşam alanları ve kreş, okul gibi çocukların toplu bulunduğu ortamlarda damlacık yoluyla mikroorganizmalar bulaşır.  Hastaların boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük, baş ağrısı kırgınlık hissi gibi şikayetleri olur. Beraberinde yüksek ateş görülebilir veya görülmeyebilir. Enfeksiyon genellikle kendi kendini sınırlar” şeklinde konuştu.   “Hekime Başvurmadan Antibiyotik Kullanılmamalıdır” Üst solunum yolu hastalıklarında istirahat ve bol sıvı tüketiminin önemli olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Rabia Efe Çilibaş,  hastalıkların tedavisi için de şunları söyledi: “Tedavide semptom atik yani bulgu ve belirtileri azaltmaya yönelik bir yol izlenir. Amaç hastamızın hastalık sürecini rahat atlatması, çocuklarda yüksek ateşe bağlı havale gelişiminin önlenmesi, alt ve üst solunum yollarında gelişebilecek akut bronşit, pnömoni, akut rinosinüzit, akut otit gibi daha çok bakteriyel kökenli hatalıkların gelişmesi ihtimalinin azaltılmasıdır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının büyük bir oranı viral kaynaklı hastalıklar olduğu için hastalarımızın hekime başvurmadan antibiyotik kullanmalarını önermemekteyiz. Bu şekilde antibiyotiklere karşı direnç gelişiminin önüne geçilebilmektedir” dedi.   Hastalıktan Korunmak İçin Neler Yapılmalı? Çilibaş, enfeksiyondan korunma amacıyla yapılması gerekenleri ise; sık el yıkama, sigaranın bırakılması, hasta kişilerle temastan kaçınma, ortamın havalandırılması, hasta kişinin maske takması, öksürürken ağzı kapatmak, c vitamini desteği, dengeli beslenme olarak sıraladı ve şöyle devam etti: “Ancak bu hastalıklardan mutlak korunma mümkün değildir. Yaşlılık, solunum sistemi hastalıkları, kalp hastalıkları, diyabet gibi kronik hastalıklar, bağışıklık sistemi bozuklukları daha sık komplikasyon gelişen hastalıklardır. O yüzden bu gruptakiler ve sağlık personellerine mutlaka hekime danışılarak grip aşısı yaptırmalarını önermekteyiz” diye konuştu.      

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Rabia Efe Çilibaş, mevsim geçişi olan şu günlerde ısı değişimi sonucu ortaya çıkan üst solunum yolu hastalıklarına dikkati çekerek bu hastalıklardan korunmanın önemli olduğunu söyledi ve uyarılarda bulundu.

 

Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Rabia Efe Çilibaş, üst solunum yolu enfeksiyonlarının mevsim geçişlerinin yaşandığı sonbahar kış aylarında daha çok görüldüğünü ve en çok kalabalık ortamlarda bulaşıcılığının olduğunu ifade etti. Çilibaş: “Üst solunum yolu enfeksiyonu; üst solunum yolunu tutan sıklıkla viral kökenli hastalıklara denir.  Sonbahar ve kış aylarında daha sık görülen bulaşıcı hastalıklardır. Ofis ortamı, alışveriş merkezi gibi kalabalık yaşam alanları ve kreş, okul gibi çocukların toplu bulunduğu ortamlarda damlacık yoluyla mikroorganizmalar bulaşır.  Hastaların boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük, baş ağrısı kırgınlık hissi gibi şikayetleri olur. Beraberinde yüksek ateş görülebilir veya görülmeyebilir. Enfeksiyon genellikle kendi kendini sınırlar” şeklinde konuştu.

 

“Hekime Başvurmadan Antibiyotik Kullanılmamalıdır”

Üst solunum yolu hastalıklarında istirahat ve bol sıvı tüketiminin önemli olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Rabia Efe Çilibaş,  hastalıkların tedavisi için de şunları söyledi: “Tedavide semptom atik yani bulgu ve belirtileri azaltmaya yönelik bir yol izlenir. Amaç hastamızın hastalık sürecini rahat atlatması, çocuklarda yüksek ateşe bağlı havale gelişiminin önlenmesi, alt ve üst solunum yollarında gelişebilecek akut bronşit, pnömoni, akut rinosinüzit, akut otit gibi daha çok bakteriyel kökenli hatalıkların gelişmesi ihtimalinin azaltılmasıdır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının büyük bir oranı viral kaynaklı hastalıklar olduğu için hastalarımızın hekime başvurmadan antibiyotik kullanmalarını önermemekteyiz. Bu şekilde antibiyotiklere karşı direnç gelişiminin önüne geçilebilmektedir” dedi.

 

Hastalıktan Korunmak İçin Neler Yapılmalı?

Çilibaş, enfeksiyondan korunma amacıyla yapılması gerekenleri ise; sık el yıkama, sigaranın bırakılması, hasta kişilerle temastan kaçınma, ortamın havalandırılması, hasta kişinin maske takması, öksürürken ağzı kapatmak, c vitamini desteği, dengeli beslenme olarak sıraladı ve şöyle devam etti: “Ancak bu hastalıklardan mutlak korunma mümkün değildir. Yaşlılık, solunum sistemi hastalıkları, kalp hastalıkları, diyabet gibi kronik hastalıklar, bağışıklık sistemi bozuklukları daha sık komplikasyon gelişen hastalıklardır. O yüzden bu gruptakiler ve sağlık personellerine mutlaka hekime danışılarak grip aşısı yaptırmalarını önermekteyiz” diye konuştu.

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.