Yazır adaçayının merkezi olacak

DENİZLİ 13.06.2016 - 10:24, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:49
 

Yazır adaçayının merkezi olacak

Denizli Acıpayam ilçesine bağlı Yazır Mahallesi’nde tütüne alternatif olarak 15 dönümlük arazide iki yıl önce dikimi yapılan adaçayından olumlu sonuç alındı.

Bu yıl ikinci kez hasadı yapılacak olan adaçayının kilogramının 8 TL’den satılması bekleniyor. Yıllarca tütün ve buğday üretimi yaptığı tarlasında tıbbi aromatik bitkilerden adaçayını dikmeye karar verdiğini, mahalle sakinlerinden aldığı tepkiye rağmen kararından vazgeçmeyerek iki yıl önce 15 dönümlük arazisine adaçayı diktiğini belirten 44 yaşındaki Cemil Genç, “Bölgemizde adaçayı çok yeni bir ürün. İlk kez dikimini ben yaptım. İlk diktiğimiz içinde nasıl yetiştireceğimizi, nasıl hasat edeceğimizi bilen yok. Adaçayıyla ilgili her şeyi internetten araştırarak öğrendim. Bu yıl ikinci kez hasat yapacağım. Adaçayını yetiştirdiğimi gören çiftçiler kendi tarlalarına da adaçayı dikmeyi planlıyor. Bu gidişle sadece Yazır Mahallesi’nde adaçayı dikimi 50 dönümleri bulacak. İstediğimiz fiyattan da çaylarımızı satarsak Yazır adaçayının merkezi olabilir” dedi. Bağ olarak satıldı  Geçen yıl ilk kez hasat yaptığı adaçaylarını 100 gramlık bağlar halinde 1 TL’den sattığını belirten Cemil Genç, “Adaçayı yetiştiriciliği diğer ürünlere göre daha kolay. Gıda maddesi olduğu için gübre ilaç zehir kullanılmıyor. Yabancı otla mücadelesini çapalayarak yapıyoruz. Bol bol suladığımız adaçayımız bol ürün veriyor. Pazarlamada da sıkıntı çekmiyoruz. Geçen yıl bağ olarak ürettiğim adaçaylarını satmıştım. Bu yıl yapraklarını sıyırıp öyle satmayı planlıyorum. Doğal olarak yetiştirdiğimiz adaçaylarımızın tadı ve aroması da çok güzel. Bölgede adaçayı dikim alanı ne kadar genişlerse ürünümüzü dana kısa sürede daha fazla paraya satabileceğiz ” dedi. Kümelenme önemli  Pamukkale ilçesine bağlı Gözler Mahallesi’nin tüm Türkiye’ye ismini kekik üretiminde duyurduğu gibi Acıpayam ilçesine bağlı Yazır Mahallesi’nin de ismini adaçayında duyuracağını belirten Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, “Artık çiftçilerimiz daha çok para kazanabilecekleri, pazarlama sıkıntısı olmayan ürünlere yöneliyorlar. Bu yüzden bölgemiz tıbbı aromatik bitkilerin merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Ancak burada kümeleşme çok önemli. Kekik nasıl Gözlerde varsa, adaçayı da Yazır olmalı. Başka bir ürün başka bir mahalle de üretilmeli. Böyle olursa alımı yapacak tüccarında işi kolaylaşıyor. Kim hangi ürünü alacaksa o bölgeye gidip en kaliteli en doğal ürünü bol miktarda bulup alabiliyor. Çiftçilerimizin ürün deşesini oluştururken bu ayrıntılara dikkat etmesini öneriyoruz”dedi.
Denizli Acıpayam ilçesine bağlı Yazır Mahallesi’nde tütüne alternatif olarak 15 dönümlük arazide iki yıl önce dikimi yapılan adaçayından olumlu sonuç alındı.

Bu yıl ikinci kez hasadı yapılacak olan adaçayının kilogramının 8 TL’den satılması bekleniyor. Yıllarca tütün ve buğday üretimi yaptığı tarlasında tıbbi aromatik bitkilerden adaçayını dikmeye karar verdiğini, mahalle sakinlerinden aldığı tepkiye rağmen kararından vazgeçmeyerek iki yıl önce 15 dönümlük arazisine adaçayı diktiğini belirten 44 yaşındaki Cemil Genç, “Bölgemizde adaçayı çok yeni bir ürün. İlk kez dikimini ben yaptım. İlk diktiğimiz içinde nasıl yetiştireceğimizi, nasıl hasat edeceğimizi bilen yok. Adaçayıyla ilgili her şeyi internetten araştırarak öğrendim. Bu yıl ikinci kez hasat yapacağım. Adaçayını yetiştirdiğimi gören çiftçiler kendi tarlalarına da adaçayı dikmeyi planlıyor. Bu gidişle sadece Yazır Mahallesi’nde adaçayı dikimi 50 dönümleri bulacak. İstediğimiz fiyattan da çaylarımızı satarsak Yazır adaçayının merkezi olabilir” dedi.

Bağ olarak satıldı

 Geçen yıl ilk kez hasat yaptığı adaçaylarını 100 gramlık bağlar halinde 1 TL’den sattığını belirten Cemil Genç, “Adaçayı yetiştiriciliği diğer ürünlere göre daha kolay. Gıda maddesi olduğu için gübre ilaç zehir kullanılmıyor. Yabancı otla mücadelesini çapalayarak yapıyoruz. Bol bol suladığımız adaçayımız bol ürün veriyor. Pazarlamada da sıkıntı çekmiyoruz. Geçen yıl bağ olarak ürettiğim adaçaylarını satmıştım. Bu yıl yapraklarını sıyırıp öyle satmayı planlıyorum. Doğal olarak yetiştirdiğimiz adaçaylarımızın tadı ve aroması da çok güzel. Bölgede adaçayı dikim alanı ne kadar genişlerse ürünümüzü dana kısa sürede daha fazla paraya satabileceğiz ” dedi.

Kümelenme önemli

 Pamukkale ilçesine bağlı Gözler Mahallesi’nin tüm Türkiye’ye ismini kekik üretiminde duyurduğu gibi Acıpayam ilçesine bağlı Yazır Mahallesi’nin de ismini adaçayında duyuracağını belirten Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, “Artık çiftçilerimiz daha çok para kazanabilecekleri, pazarlama sıkıntısı olmayan ürünlere yöneliyorlar. Bu yüzden bölgemiz tıbbı aromatik bitkilerin merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Ancak burada kümeleşme çok önemli. Kekik nasıl Gözlerde varsa, adaçayı da Yazır olmalı. Başka bir ürün başka bir mahalle de üretilmeli. Böyle olursa alımı yapacak tüccarında işi kolaylaşıyor. Kim hangi ürünü alacaksa o bölgeye gidip en kaliteli en doğal ürünü bol miktarda bulup alabiliyor. Çiftçilerimizin ürün deşesini oluştururken bu ayrıntılara dikkat etmesini öneriyoruz”dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.