Yüreğilliler 'Çörek Derme'de buluşuyor

YAŞAM 07.07.2016 - 16:34, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:49
 

Yüreğilliler 'Çörek Derme'de buluşuyor

denizli haber / denizli 20 haber / Yüreğilliler 'Çörek Derme'de buluşuyor

Birçok gelenek “geçmişte kaldı” denilerek unutulmaya devam ederken, Serinhisar’a bağlı Yüreğil köyünde “çörek toplama” geleneği korunuyor. Denizli Serinhisar Yüreğil'de yıllardan beri süregelen geleneksel “Çörek Derme”  ve Bayram namazından sonra 7 den 70 e bayramlaşma gerçekleşiyor. Eskiden Çörek derme, Yüreği yöresine özgü gelenek olup Ramazan Bayramı arefesinde çocukların kapı kapı dolaşarak yiyecek toplamasıdır. Çocuklar kapıya geldiğinde “Çörek var mı, yağlı börek var mı” şeklinde bağırarak geldiğini haberdar eder. Ev sahibi evinde bulunan mevsimine göre kuru üzüm, iğde, bişi, leblebi vb. yiyeceklerden çocukların bezden yapılmış torbalarına bir tane veya bir avuç koyar, çocuk buradan ayrılır diğer eve gider aynısı orada da yapılırdı. Çocuklar birkaç çocuk birleşerek veya kapıya vardığında oradaki çocuklarla beraber diğer eve grup halinde giderlerdi.  Günümüzde ise, köyün ortasında geçen ana yolun iki tarafına hayır yapmak isteyen ev sahipleri sıralanır ve çocuklar bir baştan başlar ve diğer tarafa yol güzergahından giderek torbalarına yiyecekleri toplarlar. Günümüzde gofret çikilota vb. gibi yiyecekler toplanmaktadır.   Yüreğili’nin ileri gelenleri,  bu etkinliğe sahip çıktıklarını, Fransa, Şanlıurfa, Gaziantep ve Denizli’den Yüreğillilerin çörek dağıtmaya geldiğini belirtti. “Bu geleneğimizin yaşatılması için her yıl hazırlık yapıyoruz. Denizli’de oturan Yüreğilliler, arefe günü sabah erken saatte gelirler ve çöreklerini dağıtırlar. Yatağan beldesinden ve Ayaz köyünden çocuklar çörek toplamak için buraya geliyor” diye belirttiler.
denizli haber / denizli 20 haber / Yüreğilliler 'Çörek Derme'de buluşuyor

Birçok gelenek “geçmişte kaldı” denilerek unutulmaya devam ederken, Serinhisar’a bağlı Yüreğil köyünde “çörek toplama” geleneği korunuyor.

Denizli Serinhisar Yüreğil'de yıllardan beri süregelen geleneksel “Çörek Derme”  ve Bayram namazından sonra 7 den 70 e bayramlaşma gerçekleşiyor.


Eskiden Çörek derme, Yüreği yöresine özgü gelenek olup Ramazan Bayramı arefesinde çocukların kapı kapı dolaşarak yiyecek toplamasıdır. Çocuklar kapıya geldiğinde “Çörek var mı, yağlı börek var mı” şeklinde bağırarak geldiğini haberdar eder. Ev sahibi evinde bulunan mevsimine göre kuru üzüm, iğde, bişi, leblebi vb. yiyeceklerden çocukların bezden yapılmış torbalarına bir tane veya bir avuç koyar, çocuk buradan ayrılır diğer eve gider aynısı orada da yapılırdı. Çocuklar birkaç çocuk birleşerek veya kapıya vardığında oradaki çocuklarla beraber diğer eve grup halinde giderlerdi.

 Günümüzde ise, köyün ortasında geçen ana yolun iki tarafına hayır yapmak isteyen ev sahipleri sıralanır ve çocuklar bir baştan başlar ve diğer tarafa yol güzergahından giderek torbalarına yiyecekleri toplarlar. Günümüzde gofret çikilota vb. gibi yiyecekler toplanmaktadır.

 

Yüreğili’nin ileri gelenleri,  bu etkinliğe sahip çıktıklarını, Fransa, Şanlıurfa, Gaziantep ve Denizli’den Yüreğillilerin çörek dağıtmaya geldiğini belirtti. “Bu geleneğimizin yaşatılması için her yıl hazırlık yapıyoruz. Denizli’de oturan Yüreğilliler, arefe günü sabah erken saatte gelirler ve çöreklerini dağıtırlar. Yatağan beldesinden ve Ayaz köyünden çocuklar çörek toplamak için buraya geliyor” diye belirttiler.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.