Denizli'de O İlçeyi Yasa Boğan Ölüm

ASAYİŞ 16.03.2020 - 13:52, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:52
 

Denizli'de O İlçeyi Yasa Boğan Ölüm

Denizli’nin Güney ilçesinde yaşayan Merve K. küçük yaşlarda yakalandığı hungtinton hastalığının pençesinden kurtulamadı.   Edinilen bilgilere göre, Denizli’nin Güney ilçesinde yaşayan 20 yaşındaki Merve Kavak’a küçük yaşlarda Hungtinton hastalığının tanısı koyuldu. Merve ile büyümeye devam eden hastalığı hayatını zorlaştırırken, tedavisi bulunmayan hastalık 20 yaşındaki genç kızı ailesinden kopardı. Güney ilçesinde kılınan cenaze namazının ardından genç kızın cenazesi gözyaşları arasında toprağa verildi. Amansız bir hastalıkla mücadelesini kaybeden Merve’nin ölümü çevresindeki bütün insanları keder içinde bıraktı.   HUNTİNGTON HASTALIĞI NEDİR  ? Huntington hastalığı (HH) kronik, nörodejeneratif bir beyin hastalığıdır. Bu beyninizdeki sinir hücrelerinin zamanla yıkıma uğradığı anlamına gelir. Hastalık tipik olarak 30-50 yaşları arasında başlar, ancak başlangıç yaşı daha erken olabilir. HH şu durumları etkiler; • Hareket • Davranış • Düşünme, anlama, öğrenme ve hatırlama • Kişilik En sık görülen semptom kontrol edilemeyen hareketler olup, bu duruma kore denir. Kore dans eder gibi hareketlere neden olur. Hareketle ilgili diğer problemler konuşma ve yürümede problemlere neden olur. Ayrıca aşağıdaki gibi belirtiler yaşayabilirsiniz; • Bellek kaybı, konsantrasyon güçlüğü, görevleri gerçekleştirmede zorluk, öfke kontrol bozukluğu • Depresyon ve ilgi kaybı • Uyku bozuklukları • Cinsel problemler • Yutma güçlüğü • Düşmeler Erken dönemde bazı hafif mental, emosyonel ve davranışsal problemler daha belirgin fiziksel sorunlardan önce gözlenebilir. Nedeni nedir ? HH’na bir gen parçasının genişlemesi neden olur. Bu genişleme beyin hücrelerinde kayıplara neden olur. Bu genişleme kendini ne kadar fazla tekrarlar ise hastalık o kadar erken başlar. Bu anormal genin genetik test ile gösterilmesi tanının kesinleşmesini sağlar. HH kalıtsaldır. Annemizden ve babamızdan bize geçen bir grup gen vardır. HH’nda anormal genin tek bir ebeveynden aktarılması yeterlidir. Eğer ebeveynlerden birinde anormal gen varsa her çocuğun hasta olma olasılığı 50’dir. Bazen ebeveynler hastalık belirgin hale gelmeden önce vefat ederse kalıtsallık çok belirgin olmayabilir. Tedavisi var mi? Şuan için hastalığı durduran ya da yavaşlatan bir tedavi bulunmamaktadır. Şimdilik HH tedavi edilebilir bir hastalık değildir ancak bazı belirtileri azaltan ilaçlar bulunmaktadır. ilaçlar hareketler, depresyon ve davranışlar üzerinde olumlu etkiye neden olmaktadır. Kaynak: saraykoy com tr

Denizli’nin Güney ilçesinde yaşayan Merve K. küçük yaşlarda yakalandığı hungtinton hastalığının pençesinden kurtulamadı.

 

Edinilen bilgilere göre, Denizli’nin Güney ilçesinde yaşayan 20 yaşındaki Merve Kavak’a küçük yaşlarda Hungtinton hastalığının tanısı koyuldu. Merve ile büyümeye devam eden hastalığı hayatını zorlaştırırken, tedavisi bulunmayan hastalık 20 yaşındaki genç kızı ailesinden kopardı. Güney ilçesinde kılınan cenaze namazının ardından genç kızın cenazesi gözyaşları arasında toprağa verildi. Amansız bir hastalıkla mücadelesini kaybeden Merve’nin ölümü çevresindeki bütün insanları keder içinde bıraktı.

 

HUNTİNGTON HASTALIĞI NEDİR  ?

Huntington hastalığı (HH) kronik, nörodejeneratif bir beyin hastalığıdır. Bu beyninizdeki sinir hücrelerinin zamanla yıkıma uğradığı anlamına gelir. Hastalık tipik olarak 30-50 yaşları arasında başlar, ancak başlangıç yaşı daha erken olabilir.

HH şu durumları etkiler;

• Hareket

• Davranış

• Düşünme, anlama, öğrenme ve hatırlama

• Kişilik En sık görülen semptom kontrol edilemeyen hareketler olup, bu duruma kore denir. Kore dans eder gibi hareketlere neden olur. Hareketle ilgili diğer problemler konuşma ve yürümede problemlere neden olur.

Ayrıca aşağıdaki gibi belirtiler yaşayabilirsiniz;

• Bellek kaybı, konsantrasyon güçlüğü, görevleri gerçekleştirmede zorluk, öfke kontrol bozukluğu

• Depresyon ve ilgi kaybı

• Uyku bozuklukları

• Cinsel problemler

• Yutma güçlüğü

• Düşmeler Erken dönemde bazı hafif mental, emosyonel ve davranışsal problemler daha belirgin fiziksel sorunlardan önce gözlenebilir.

Nedeni nedir ?

HH’na bir gen parçasının genişlemesi neden olur. Bu genişleme beyin hücrelerinde kayıplara neden olur. Bu genişleme kendini ne kadar fazla tekrarlar ise hastalık o kadar erken başlar. Bu anormal genin genetik test ile gösterilmesi tanının kesinleşmesini sağlar. HH kalıtsaldır. Annemizden ve babamızdan bize geçen bir grup gen vardır. HH’nda anormal genin tek bir ebeveynden aktarılması yeterlidir. Eğer ebeveynlerden birinde anormal gen varsa her çocuğun hasta olma olasılığı 50’dir. Bazen ebeveynler hastalık belirgin hale gelmeden önce vefat ederse kalıtsallık çok belirgin olmayabilir.

Tedavisi var mi?

Şuan için hastalığı durduran ya da yavaşlatan bir tedavi bulunmamaktadır. Şimdilik HH tedavi edilebilir bir hastalık değildir ancak bazı belirtileri azaltan ilaçlar bulunmaktadır. ilaçlar hareketler, depresyon ve davranışlar üzerinde olumlu etkiye neden olmaktadır.

Kaynak: saraykoy com tr

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.